Wouter Willebrands

 

“Ik probeer de poëzie en sierlijkheid in een wereld die wordt gedomineerd door regels en systemen te vangen. Ik doe dit op een heldere, simpele manier met titels die de link leggen tussen het systematische enerzijds en de sierlijke poëtische laag anderzijds die schuil gaat onder de werkelijkheid. Daarmee laat ik de kijker het bestaan en de schoonheid van die tweedeling zien. Het kan alleen samen bestaan, maar je moet het wel ‘zien’.
Mijn tekeningen hebben drie aan elkaar gekoppelde elementen: een idee, een systeem en informatie. Het proces begint vaak met een idee; meestal iets dat opvalt of mijn aandacht trekt binnen de complexiteit van sociale interactie. Hierna ontwikkel ik een systeem met regels en bepalingen gerelateerd aan het idee. De informatie, vaak willekeurige getallen die speciaal voor dit systeem worden gegenereerd, wordt door het systeem getransformeerd tot acties. De uitvoering van de herhaalde acties is een strijd tussen mens en systeem. Het doel is om de regels van het systeem zo strikt en consistent mogelijk te volgen, maar uiteindelijk zal het altijd de menselijke imperfectie laten zien. Een zorgvuldig gekozen titel koppelt vervolgens het systeem met het idee.”

Wouter zoekt in zijn werken naar orde in de chaos van menselijke (natuurlijke) interactie. Toeval, oorzaak en gevolg, actie en reactie in hoe we met elkaar omgaan. In hoe we elkaars aanwezigheid zo graag willen, nodig hebben; soms gebeurt het, soms niet. We denken dat we gebeurtenissen kunnen voorspellen, onze bewegingen onder controle hebben. In zijn werken is alles geregeld, maar niets is voorspelbaar.
De titel ontwapent vervolgens alles. Een startschot naar verhalen, beelden, geschiedenis, relaties, scènes.
Vol gevoel, geen koude abstractie te bekennen.

Klik hieronder op een werk van Wouter om het te bekijken in de galeriewinkel

 

Lost and found (you)

Lost and found (you)

How birds get lost

How birds get lost

Chasing you, chasing me

Chasing you, chasing me

Friction

Friction

The depths of many marvelous moments seen all at one time

The depths of many marvelous moments seen all at one time

When we fall we scatter

When we fall we scatter

 

Opleiding
2009-2013
Beeldende Kunst, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag

Publicaties
2014 De Grote Haagse Kunstkalender

Exposities
31-10-2013 – 03-11-2013 Affordable Art Fair (AAF), Amsterdam
14-09-2013 – 26-10-2013 DRAWn to/beTEKENis (Gemak), Den Haag
07-08-2013 – 25-08-2013 New Steps, Haagse Kunstkring (HKK), Den Haag
07-07-2013 – 13-07-2013 Eindexamen Expo (KABK), Den Haag

Collecties
Opgenomen in diverse privé collecties

www.print-art-read.nl
all rights reserved: all images and text property of and copywright protected for print-art-read and/or Janet Keukelaar ©2018