Daan Bramer

“Sinds 2005 ben ik actief als Architectuur fotograaf in Nederland, maar naast het werken in opdracht ging ik steeds meer autonoom werk maken.

Mijn gelaagde landschappen reflecteren de relatie tussen cultuur en natuur, een tegenstelling tussen de invloed van de mens en de invloed van de natuur.

De manier waarop ik vlakverdeling, licht en abstractie toepas in mijn composities, heeft als doel de kijker te verwonderen en tot contemplatie aan te zetten. Zonder dat ik daar zelf een oordeel over wil uitdragen, wil ik mensen laten nadenken over onze impact op de natuur en ons landschap. Het is aan de kijker om een mening te vormen of een bepaald menselijk effect op het landschap acceptabel is of niet.

Mijn interesse ligt bij het Surrealisme en het Dadaïsme in het bijzonder. Gecombineerd met mijn ervaring als architectuur fotograaf leidde dit tot mijnontwikkeling tot fotograaf van  ‘het wondere landschap’. De beelden zijn unieke foto’s, ze zijn niet achteraf samengesteld uit meerdere opnamen.”

De scheidslijn tussen mens en natuur waar Daan ons in zet, wiegt tussen behaaglijke en geruststellende schoonheid, waarna de vraagtekens rijzen: hoe is deze wereld ontstaan? Hoe zijn deze twee krachten samengekomen? Halen we de natuur naar ons toe of verdrijven we het?

De langzame, kruipende beweging van de natuur die altijd door lijkt te gaan, ookal ziet ons oog dat alleen na verloop van tijd. Het werkelijk besef van deze beweging en tijdsduur, wordt pas duidelijk bij het afzetten tegen onze snellere, statische architectonische ingrijpen.

Of hebben we deze tegenstelling misschien juist nodig om de natuur daadwerkelijk te zien?

 

Klik hierboven op een werk van Daan in de slideshow om het te bekijken in de galeriewinkel


Opleiding
2012
Fotoacademie Amsterdam

Collecties
Opgenomen in diverse particuliere en galerie collecties

 

Publicaties
2013
– Gup NEW 2013
2014
– Editorial  in New Dawn Nr. 2 maart 2014
– Publicatie: Masterclass in Digifoto Pro Maart 2014

Exposities
2012
– Gup gallery
– ‘Loods 6’, Amsterdam
– Gallery Fotogram, Amsterdam
2013
– C-Fordt Maarssen
– Festival Cultfest Utrecht – UOOB
– Uitfeest Utrecht, solo
– Atelier de Werkvloer, solo
– Begeleiding „Belofte” project van Kunstliefde Utrecht

2014
– Oprichting EXbunker Wilhelminapark Utrecht: organisatie exposities
in oude WO II bunker
– Springers, Utrecht, solo
– Atelier route, Utrecht
– Boek/Expositie 50 Utrechtse Kunstenaars in beeld

www.print-art-read.nl
©2017