Henri Blommers

Mijn werk gaat heel vaak over het alledaagse, mijn directe omgeving alhoewel het vaak niet alledaags lijkt. Het is eerder bevreemdend en vaak spannender dan het is. Een soort van escapisme, een ontsnapping aan de werkelijkheid die altijd een klassieke esthetiek herbergt. Een verwondering, een hunkering naar een mooiere wereld misschien, een verlangen naar een andere wereld maar ook tegelijkertijd een zoektocht om het schone, rare, vreemde van het normale op een podium te zetten. Misschien een manier om mezelf een plek te geven, niet alleen in het nu maar ook in mezelf, binnen mijn identiteit, binnen mijn waarden bepaald door mijn afkomst, jeugd, de tijdgeest.

De manier van fotograferen wisselt van middenformaat tot analoge snapshots. Vaak heb ik een beginidee en dat ontwikkelt zich naar verloop van tijd, dan orden ik en ga ik verder. Soms kan alles gelijk in de prullenbak, niet genoeg gestructureerd, te weinig focus. Soms moet het weer diverser. Ik order mijn werk meestal na langere tijd aan een project te hebben gewerkt en maak een soort van beeldenwolk. Tegenwoordig kan het zijn dat zulke beeldverzamelingen weer worden aangevuld met nieuw werk. Van lange projecten zoals de Wagenaarstraat voeg ik soms van dezelfde plek meerdere foto’s bij elkaar, zodat het eigenlijk een soort van timelapse wordt van dezelfde plek over een paar dagen. Ik probeer dat te laten zien door de randen van de foto’s te herhalen of een oneffenheid te laten zitten zodat je de kijker een zetje geeft om in het beeld te kunnen klimmen.

In het werk van Henri schuilt ook het besef dat wat hij vangt, in een blik, in het voorbijgaan, op een onbewaakt moment in het ‘normale’ om ons heen, niet vanzelfsprekend is. Je kan het zomaar missen. En dan mis je meer dan je denkt. Je mist namelijk je eigen mogelijkheid om de wereld te zien. Voor jou, intiem, mooi, een glimlach oproepend. Je mag even stilstaan, je mag even om je heen kijken. Mis ‘t niet.

Er schuilt een gevoel van verborgenheid in, een onderwerp wat normaal niet gezien of gezien mag worden. Stiekem toont hij ons deze wereld, zonder te schreeuwen. Sterke, soms zelfs primaire kleuren, hoge contrasten, maar altijd met een zekere kwetsbaarheid. Het tonen is al genoeg, laat ‘t zien, liefst aan nog iemand, een fluistering is soms al genoeg.

 

Klik hierboven op een foto in de slideshow om het te bekijken in de galeriewinkel


Opleiding
– Fotoacademie Amsterdam Graduation 2010

Awards
– Selectie Gup NEW 2014
– overview upcoming dutch photographers

Collecties
– Opgenomen in diverse particuliere collecties

Exposities

2014

– Bish art collective, Oosterkerk, White trash
– Collectief Lucifer, Vondel CS, SBK en buitenexpo Vondelpark Amsterdam, fotoboek met teksten van Anna Enquist, Miek Zwamborn e.a.
– Rotterdam centraal station
- Nhow Rotterdam selection of gup 2014

2013

– Unplugged Paradiso
– Gup gallery
– Groepsexpositie Internationaal Dans Theater
– Groepsexpositie Outside art gallery
– Oosterpark: arena

2012
– Ijfff – like you
– Randomization Tao Gallery Amsterdam
– Open ateliers: mei 2010, 2011, 2012

2011

– Noorderlicht Groningen
– Volatile group exhibition
– Galerie fotogram 2
– Free (pakhuis 33, Rotterdam)

2010
– Extravers2010

2009

– Exhibition one year one piece burodijkstra

www.print-art-read.nl
all rights reserved: all images and text property of and copywright protected for print-art-read and/or Janet Keukelaar ©2018